Lezing 2: Tina De Gendt
Donderdag 23/05/2024
20:00
Vijf bijzondere ontmoetingen
In vijf ontmoetingen met markante persoonlijkheden nodigen we het publiek 600 jaar later uit om onderwerpen te bespreken die hem toen al nauw aan het hart lagen en die vandaag de dag nog steeds verrassend relevant zijn.
Lezing 2: Tina De Gendt
Tina De Gendt is zelfstandig historica en auteur. Ze is een veel gevraagde expert rond migratiegeschiedenis en erfgoed in diversiteit. Tussen 2018 en 2024 reisde ze de superdiverse stadswijken van Gent af als ‘historian in residence’ in opdracht van het Stadsmuseum Gent-STAM en de Erfgoedcel. In haar recentste publicatie, ‘Ons Gedeeld Verleden’ (Academia Press, 2023), formuleert ze vanuit die ervaring een scherp pleidooi voor democratisering van de erfgoedpraktijk in de superdiverse samenleving. Momenteel bereidt ze een expo en boek voor over de geschiedenis van superdiverse stadswijken: ‘De Poorten. Op de Rand van de Stad (1860-2024)’.
Op 23 mei komt Tina De Gendt langs in het Adornesdomein
Erfgoed, geschiedenis en identiteit: een complexe relatie
Geschiedenis verhit de gemoederen: in het onderwijs, rond standbeelden en monumenten, in musea en zelfs op tv. Overal waar het verleden ter sprake komt, breekt debat los. Over identiteit en superdiversiteit, over gemeenschap en politiek, over behoud en transitie. Wat is de rol van erfgoed in de maatschappij vandaag? Kunnen we het verleden wel delen in een samenleving met zo veel verschil? En wat verwachten we juist van geschiedenis voor de toekomst? In deze lezing biedt publiekshistorica Tina De Gendt vernieuwende inzichten in de ingewikkelde driehoeksrelatie tussen erfgoed, geschiedenis en identeit: over het verleden, in het heden, voor de toekomst.
SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE LEZING
Ontdek meer over Tina De Gendt:
Volgende ontmoetingen
Donderdag 20 juni 2024: Bisschop Lode Aerts
De evolutie van religieus gevoel
Donderdag 5 september 2024: Baron Frans van Daele
Het zwerversleven van diplomaten
Donderdag 17 oktober 2024: Dr. Anna Koopstra
Kunst beleven, leven met kunst: van Anselm tot nu.