Tentoonstelling: 600 jaar Adornes
Glorie en tegenslag van een 15de-eeuwse reiziger
13/04/2024 - 04/01/2025
De tentoonstelling vestigt de aandacht op één van de meest opmerkelijke aspecten van Anselm Adornes’ leven: zijn leven als reiziger.
Zijn reizen, die hij ondernam om diplomatieke of religieuze redenen maar ook voor zijn plezier, vormden zijn persoonlijkheid en zijn prestigieuze reputatie. Verwelkomd aan de grootste hoven van Europa, maar ook onderworpen aan de angsten en vernederingen van elke reiziger, verblind en geamuseerd maar ook kwetsbaar gemaakt op onbekend terrein, is zijn ervaring onthutsend modern. Reizen betekent je openstellen voor de wereld en andere culturen, maar het betekent ook risico's durven nemen.
De bezoeker volgt een route die hem naar Schotland, Italië en Polen brengt, maar ook naar het sultanaat van Tunis, Alexandrië en natuurlijk de Sinaï en Jeruzalem. Daar ontdekt hij de dilemma's die zich kunnen voordoen, de vaak slopende reisomstandigheden en het cruciale belang van het kiezen van reisgenoten. De antwoorden zijn misschien veranderd, maar de vragen van de reiziger zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Vooral tijdens zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land reisde Anselm Adornes door regio's in het Midden-Oosten waar politieke onveiligheid alomtegenwoordig was. De tentoonstelling herinnert ons eraan dat reizen een kans is, soms een gevaar, maar altijd een bron van persoonlijke verrijking en een les in tolerantie.
Bij deze gelegenheid zullen een aantal uitzonderlijke objecten uit de Adornes-collectie te zien zijn, sommige voor het eerst in decennia: tekeningen en portretten van Anselm Adornes en zijn vrouw Margareta van de Banck, het bijzondere reliekschrijn van de Wederopstanding en een vrijgeleide van Karel de Stoute zijn slechts enkele voorbeelden.
We zijn heel blij dat we voor de organisatie van deze tentoonstelling op de steun van de Nationale Loterij konden rekenen.