UNTITLED

Jacqy duVal

Jacqy duVal 

Jacqueline Dehond (°Blankenberge, 1965) en Koenraad Uyttendaele (°Leuven, 1962) zijn een koppel zowel in het dagelijks leven als op de artistieke werkvloer. Ogenschijnlijk zijn er verschillende zaken die ze gemeen hebben: beiden komen uit een kroostrijk gezin (respectievelijk 4 en 7 kinderen) ze groeien op in een familiale omgeving waar wetenschap even veel (of meer ?) aanwezig is dan het artistieke. Maar ze beslissen beiden te gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen waar ze elkaar ontmoeten.

Jacqueline wordt vormgever en designconsultant. Ze werkte onder meer samen met de Belgische designer Maarten Van Severen. Haar werk in samenwerking met Marie Mees werd uitgekozen voor het Belgisch paviljoen tijdens de “Triënnale van Milaan” en behaalde een tweede prijs bij de internationale designwedstrijd tijdens Interieur Kortrijk (1996)

Koenraad specialiseert zich in de restauratie van muurschilderingen en stucwerk in historische interieurs. Hij heeft een passie voor oude bereidingswijzen van verven.  Hij werkt mee aan de realisatie van prestigieuze projecten zoals de restauratie van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge en het Paviljoen Welgelegen in Haarlem (Nederland).

In 2009, verenigen ze voor de eerste maal hun techniek en passie voor de realisatie van een abstracte muurschildering. In 2011 ziet het artistiek duo Jacqy duVal het daglicht. Sedert 2014 wijden zij zich uitsluitend toe aan de creatie van hun oeuvre.

Samen met hun twee zonen wonen ze sinds 1999 in hun huidige woonst te Brugge. Een omgeving die een weerspiegeling is van wat ze zijn; verfijnd, bedacht, nauwkeurig en lumineus, zoals hun kleuren.

Voornaamste tentoonstellingen :

2013: Ze worden gekozen door de Italiaanse firma Minotti om hun werk te tonen op de Internationale Meubelbeurs te Keulen.

2014: Eerste solotentoonstelling White Interiors te Oostende.

2016: Expositie Veiling Dhondt - Dhaenens, via Paddle8 en Christie’s.

2017: Installatie voor de tentoonstelling “Walther Vanbeselaere, Verzamelaar voor de staat” in het museum Dhondt - Dhaenens.

Het werk

De schilderijen van Jacquy duVal zijn abstracte werken met zuivere en eenvoudige geometrische patronen. De zorgvuldige composities met verhoudingen die vaak naar de gulden snede verwijzen, zijn rustgevend. De vlakke contrasterende kleuren, aangebracht met borstel, zijn van een prachtige kleurintensiteit. Het resultaat is mat en fluwelig. Het geheel is bijzonder verzorgd en nauwkeurig afgewerkt.

De artiesten zijn uiterst zorgvuldig in hun keuze van materialen en technieken.

Bij de schilderijen op doek gebruiken ze de “Tuchlein”- techniek: de verf wordt direct op het doek, zonder witte grondlaag, aangebracht. De kleuren worden gemaakt op basis van specifieke pigmenten en volgens een procedé waar geen olie bij te pas komt.

Het creatieve proces gebeurt in een voortdurende dialoog. Vormen, kleuren en compositie worden samen overwogen.  De kunstenaars putten elk inspiratie uit hun ervaringen en vakkennis om een werk te maken dat, zowel esthetisch als harmonisch, streeft naar perfectie. Hun inspiratiebronnen zijn talrijk en gevarieerd. Gaande van Egyptische en islamitische architectuur, van stoffen en antieke tapijten tot hedendaagse kunstenaars zoals Rothko, Warhol of Basquiat.

Het resultaat is een geslaagd samengaan van moderniteit en oude technieken, abstractie en klassieke motieven, strakke geometrie en uitbundig kleurgebruik.

UNTITLED

Werkend met geometrische vormen en kleuren, toont Jacqy duVal ons schilderijen die tegelijk  rustgevend en betoverend zijn. Je kijkt er niet naar, je verliest je als het ware als in een doolhof waarin je verder geleid wordt.  De beelden suggereren enerzijds een onmogelijk perspectief en anderzijds een beweging die soms licht hypnotiserend werkt. De werken brengen sommigen tot een puur esthetische beschouwing, terwijl ze anderen tot meditatieve of zelfs  spirituele of filosofische overwegingen brengen. Toch is het speelse element nooit veraf.

De tentoonstelling ‘Untitled’ illustreert de gedachte dat kunstenaars door abstracte kunst, meestal zonder titel, de toeschouwer terugbrengen naar een spontaan, intuïtief en persoonlijk proces, namelijk de eigen interpretatie. De geest wordt naar vrijheid en zelfstandigheid geleid. 

Het werk van Jacqy duVal heeft ons geïnspireerd zoals een terugkeer naar het oorspronkelijke zou kunnen doen. Het wekt onze interesse in het contrast tussen enerzijds de figuratieve voorstelling, soms zelfs zeer expliciet, van de katholieke spiritualiteit, zoals die te zien is in de Jeruzalemkapel, en anderzijds het  meditatieve, ook wel contemplatieve aspect van de symboliek in vorm en kleur, die het werk van Jacqy duVal zo sterk typeert. Het is alsof je de door religie gedicteerde spiritualiteit tegenover een spontane en persoonlijke spiritualiteit naast elkaar plaatst. Aan de ene kant heb je een bijna doctrinaire kunst die de gelovige moest opvoeden door hem zeer duidelijk in een richting te dwingen van wat hij moest zien en begrijpen (een kruisiging, het martelaarschap, de madonna met het kind), en aan de andere kant is er een primitieve geometrie die uiteindelijk leidt tot een innerlijke ontdekkingstocht, op een contemplatieve reis zonder precieze eindbestemming.

Véronique de Limburg Stirum

Previous
Previous

SISTERS' ART

Next
Next

HERE IS NOW